Teknik Diagnosis pada deria

Posted: January 17, 2013 in Kesihatan

Hari ni terasa nak cerita bab tak glamor ni dululah. Namun diagnosis ni sangat penting kerana itulah tanda keajaiban Allah dengan makhluk ciptaan-Nya.

40. Al Mu’min: 13. Dia-lah yang memperlihatkan kepadamu tanda-tanda (kekuasaan)-Nya dan menurunkan untukmu rezki dari langit. Dan tiadalah mendapat pelajaran kecuali orang-orang yang kembali (kepada Allah).

Deria kita adalah juga petanda kepada dengan masalah pada organ-organ kita. Diagnosis ini sebagai alternatife perubatan sahaja. Maklumlah dah malas sangat nak ke hospital untuk check up. Contohnya mudah kalau kadang-kadang asyik gatal mata, tapi penglihatan kira ok, Cuma kadang-kadang tu kepala pening, bendalah penyakit ni. So disini kita boleh suspect ada masalah sedikit pada hati kot.

Jantung, deria yang berkaitannya ialah pada lidah. (pucat) Tidak hairanlah, kalau patient yang kena stroke, lidahnya pelat sedikit, malah ada yang tak boleh bercakap lansung. Kalau bercakap asyik telo sahaja pun boleh jadi tekanan darahnya bermasalah. Sebab tu banyak baca alquran, baca zikir, jantung jadi makin bagus.

Paru-paru pintunya pada hidung, Bayangkan kalau oksigen nak masuk asyik pakai mulut. asyik buka jelah mulutnya, macam ikan.Larilah orang menengoknya. Contoh terdekat ialah bila selsema, resdung, pernafasan tersekat, maknanya paru-paru bermasalah.Jadi, kalau berhingus atau bersin je, jangan lupa urut mata urat untuk dada juga.

limpa pada mulut( bibir), bibir pucat mungkin sebab terlebih make up, kena pandai-pandai le diagnos tu. kalau disertai dengan mudah demam tu boleh jadila.

hati– diagnosis derianya pada mata. Sebab tu orang melayu kata dari mata turun ke hati.

dan ginjal pada telinga. So kalu telinga gatal-gatal atau berdesir-desir, atau berdesing macam bocor je mungkin ginjal bermasalah. dan ada juga kes orang yang bermasalah buah pinggang, selepas makan ubat ‘drug’ hospital,telinganya jadi pekak. pelik tetapi benar dan boleh difahami jika mengetahui jalan ilmu tertentu.

 

dari : akrineputribera.blogspot.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s