Homemade Chocolate

Posted: July 7, 2011 in Resepi

Sedang bercita-cita untuk membuat sendiri coklat yang cantik2 nie.. Mana la tahu ada rezeki banyak permintaan, boleh la buat bisnes…🙂 … So bila surfing jumpa blog nie ( hasnidaomar.blogspot.com ). So, kita sharing la ilmu ini..😀

Untuk buat coklat yang sedap kita kena gunakan coklat compound brand colatta. Dekat pasaraya takde jual coklat jenis ni, cuma ada di kedai kek. Harga pun berbeza2. MIL saya beli dekat Bangi harga 1kg hanya RM10.90, dekat Shah Alam RM18.50, dekat Melaka lagi mahal RM25.00. Kalau buat almond london guna coklat ni memang sedap.

Ada 3 jenis compound coklat ni iaitu dark, milk dan white. Saya gunakan dark coklat.

Panaskan coklat guna kaedah double boiler

Badam dibakar untuk letak dalam coklat nanti

Mula-mula letakkan sedikit sahaja coklat dalam mould kemudian sejukkan selama 3 minit dalam freezer. Sememeh sikit sebab letak coklat guna sudu, kalau guna piping coklat masih panas, sakit tangan wei..Menurut kata tok guru saya, letakkan sedikit coklat dahulu kemudian keraskan supaya corak tadi akan menjadi cantik dan berkilat. Macam2 jenis mould ada, boleh klik kt SINI.

Apabila coklat sudah keras, bolehla letak badam atau apa2 inti yang disukai, kemudian dilapisi dengan coklat semula. Simpan kembali dalam freezer selama 3 minit ataupun sehingga coklat mengeras

Tara..dah siap

Kemudian, saya buat coklat perisa strawberi pula. Yang ini kena guna white coklat. Panaskan guna kaedah double boiler dan masukkan sedikit pewarna pink. Ulangi step sama seperti diatas.
Bila dah sejuk boleh piping dengan perisa strawberi. Resepi perisa strawberi saya tak belajar lagi.

Proses mengeluarkan coklat dari mould

Tara…cantiknya. nyum nyum

*dari hasnidaomar.blogspot.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s